Historien om Algoth Niska

Och hur smugglarkungen fick låna sitt namn åt en plåtbrödsrestaurang

Algoth Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954 och under förbudstiden (1912-1932) smugglade han sprit till Finland och Sverige.

Niska har själv gett ut flera böcker där han berättar om sina äventyr på Östersjön där vilda berättelser om stormar och förlista fartyg blandas med fartfyllda historier om hur man gång på gång dragit lagen vid näsan genom genom fiffiga knep och snabbt tänkande.

När jag i mörkret får syn på holmens silhuett ger jag order om sakta fart och vi krypa långsamt fram mot kobben. Vid stranden tycker jag mig skönja de två väntande båtarna. Mycket riktigt, där äro de. Vi gå närmare. På en 50 meters håll telegraferar jag stopp-signal till maskinerna och ger samtidigt signal till maskinisten att hålla sig klar. Achtung!
Flyer ligger stilla väntande att köparna skola glida fram till dess sida som vanligt.
Hej! Vad är det!
Ett våldsamt motorsurr smattrar till med ens. Den ena av de väntande båtarna får liv. För mycket liv!
Tullen!

Ur ”Mina äventyr” av Algoth Niska

Niska hade kunder i alla samhällsklasser, och kanske var det också därför som hans smuggel-karriär så framgångsrikt fortgick i flera decennier. ”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar. 

 Agi utnyttjade däremot inte sina färdigheter bara för att smuggla sprit. Under andra världskriget blev Niska även känd för att smuggla judar i säkerhet, något som fick Gestapo att ta upp jakten efter honom. Algoth Niska var även en duktig fotbollsspelare, och han spelade bl.a. i finska landslaget år 1911-1912.

Vad smakar väl bättre än ett plåtbröd efter en lång dag i skärgården?

Plåtbröden på menyn är alla en hyllning till skärgården och dess högklassiga ingredienser. De har fått namn som inspirerats av Algoth Niska och hans liv. Har du t.ex. redan smakat på Kickan, som är döpt efter Niskas snabba motorbåt? Fyllningen bestående av getost, tomat och rödlök faller säkert den våghalsige i smaken. Plåtbrödet ”Cecilia” är döpt efter Algoth Niskas andra fru och har en fyllning med bl.a. lufttorkad skinka och rödlök. (Även om alla Niska restauranger serverar plåtbröd finns regionala skillnader i restaurangernas menyer.) Restaurangernas inredning i sk. ”hamnsjåar-stil” har planerats och byggts av den åländska hantverkaren Sture Ahlström. 

Klicka på knappen nedan för att hitta din närmaste Niska-restaurang!

Känner du Michael Björklund, grundare av Niska?

Michael Björklund, som skapat Niska-konceptet, fungerar sedan 2007 som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner. Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige och är även känd från TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och numera också som vinnare av Sveriges ”Robinson”. Björklunds intresse för lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till vanliga pizzor. Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.

Vi använder cookies för att göra din upplevelse på sidan så trevlig som möjligt.

Om du vill läsa vår integritetspolicy och vilka cookies vi använder så hittar du den nedan.